Behalve boeken, heb ik ook enkele filmtips over relaties. Het kan erg inspirerend zijn – maar ook confronterend in de goede zin van het woord – om samen naar een film te kijken en daarna ervaringen uit te wisselen. Lees hieronder mijn filmtips relaties!  

Filmtips relaties

What We Did on Our Holiday

Een komedie/drama over een echtpaar met 3 eigenzinnige kinderen, die samen op reis gaan naar de Schotse Hooglanden om de laatste verjaardag van hun doodzieke opa te vieren. Het echtpaar heeft besloten te scheiden, maar om de verjaardag leuk te houden, hun kinderen de opdracht gegeven niets over de scheiding te zeggen. Dit zorgt voor de nodige krampachtigheid.

In de film wordt duidelijk hoe de op hand zijnde scheiding effect heeft op de kinderen, die daarin hun eigen manier voor vinden om ermee om te gaan.

Turist

Een Zweeds gezin gaat op skivakantie naar de Franse Alpen. Wat een vakantie zou moeten worden vol ‘quality time’ voor het gezin – waar in de periode voor de trip geen tijd voor was ivm werk van de vader – loopt uit op iets heel anders. De reactie van de vader tijdens een dreigende lawine, zorgt voor spanningen achteraf. Helemaal als blijkt dat het echtpaar de gebeurtenis op heel andere manier naverteld.

Hope springs 

Deze grappige en realistische film gaat over een echtpaar dat al meer dan 30 jaar samen is. Een gebrek aan intimiteit voert echter de boventoon in hun relatie. Meryl Streep speelt in deze film een geweldige rol als echtgenote, die het niet meer pikt en in relatietherapie wilt. Ze krijgt haar man mee, maar hij vindt het zeer moeilijk om echt naar zichzelf te kijken en hun problemen onder ogen te zien. Een zeer geloofwaardige rol gespeeld door Tommy Lee Jones. Absoluut de moeite waard, inmiddels uit als dvd.

Julie and Julia

Een leuke komedie over een ouder en een jonger stel, die beide in crisis komen. Ze gaan daar op ieder hun eigen wijze mee om. Bij deze film is het boeiend om met elkaar te bespreken of en zo ja, in wie en in welk gedrag je jezelf herkent.

Bridges of Madison County

Een film over een getrouwde vrouw die verliefd wordt op een voorbijkomende fotograaf. Er wordt mooi vertoond welke dilemma’s ze in deze verliefdheid allemaal tegenkomt. Uiteindelijk kiest ze toch voor haar man en haar gezin.

As it is in heaven

Film over verschillende vormen van relaties tussen mensen en de problemen die daarmee gepaard gaan. In één van de relaties komt huiselijk geweld voor. De hoofdpersoon doet grote moeite om haar eigen weg te vinden.

Welcome to the Rileys

Een mooie film over de wijze waarop een vader en een moeder reageren op het verlies van hun dochter, die bij een auto/ongeluk om het leven kwam. De manier waarop ze dat doen, levert een stagnatie op in hun relatie en in hun leven. Een nieuwe ongewone actie van een van de partners zorgt voor beweging, wat uiteindelijk leidt tot hernieuwd contact tussen de ouders. Aanrader!

Filmtips relaties waarin homoseksualiteit een rol speelt

Fate Ignoranti

Niet alles is zo zoals het lijkt. Antonia en Massimo zijn al 15 jaar getrouwd. Ze lijken het perfectie stel, totdat Massimo bij een auto-ongeluk om het leven komt. Antonia belandt in een depressie, totdat ze erachter komt dat hij al 7 jaar vreemdging met een man. Ze gaat haar nieuwsgierigheid achterna en besluit de minnaar van  haar overleden man op te zoeken. Kijk voor een trailer: Fate Ignoranti (de onwetende fee).

Cloudburst

“Huwelijk is een van de grootste uitdagingen in menselijke relaties. Maar geen ceremonie kan jullie huwelijk vormen, alleen jullie zelf. Door liefde en geduld, door te praten en te luisteren.  Door elkaar te helpen en te steunen en te geloven in elkaar”. Dit zijn de woorden van de trouwambtenaar in de film Cloudburst. Een prachtige film over een relatie van twee vrouwen die al 31 jaar bij elkaar zijn en lief en leed met elkaar delen.

In de film wordt duidelijk hoe ze hun verbond vormgeven, ieder vanuit haar eigenheid. De kleindochter van een van de vrouwen verstoort dit verbond, door haar beperkte heteroseksuele referentiekader. Daarop  besluiten de vrouwen het lot in eigen hand te nemen en te trouwen in Canada.

Hun eigenheid en de manier waarop ze vanuit die eigenheid hun liefde vorm geven spreekt me erg aan. Daarnaast vind ik het belangrijk dat er een film gemaakt is over een vrouwenrelatie. Een aanrader!

Programmatip relaties

40 dagen zonder jou

Een paar jaar geleden zond de EO een serie uit over een aantal stellen, wiens relatie op springen stond. De serie is nog steeds via uitzending gemist te bekijken via internet. Met behulp van de EO gingen de stellen 40 dagen uit elkaar. Ze zagen elkaar alleen bij de therapeut en bij het wisselen van de kinderen. De registratie van dit proces geeft een goed beeld van verschillende soorten problemen, die stellen kunnen hebben.

Op zoek naar relatietherapie?

Na het kijken van deze filmtips relaties nog meer lezen? Kijk dan eens op de pagina over leestips relaties en opvoeden en volg mijn blog.

Klik hier om meteen met mij contact op te nemen voor individuele of relatietherapie.