Ben je op zoek naar een relatietherapeut in (de buurt van) Amsterdam? Dan ben je bij mij wellicht aan het goede adres. Mijn praktijk is gelegen in Purmerend en dat is maar een kwartier rijden vanaf de A10 noord. Op het parkeerdeck hier is er altijd voldoende gratis parkeergelegenheid en ook de bus vanuit Amsterdam (24 minuten vanaf CS-IJzijde) stopt vlakbij. Ook de trein is misschien een optie: mijn praktijk ligt op 4 minuten lopen van het CS Purmerend.

Op deze pagina en op de rest van mijn site zal ik het hoe, wat en waarom van relatietherapie beschrijven.

Als de verliefdheid voorbij is…

Wilfried, licht, bijgesneden 2Verliefd zijn is een wonder, zeker als het wederzijds is. Het geeft je een stralende kijk op de wereld en energie voor duizend. Probleemloos neem je hordes, die voorheen onoverkomelijk leken of verander je ingesleten gedragspatronen omdat je geliefde je dat vraagt. En deze energie beperkt zich niet tot acties richting je geliefde: je staat met een nieuwe inspiratie in het leven.

Maar wat als de verliefdheid overgaat en je weer met beide benen op de grond staat? Hoe ga je dan om met de hobbels die op het liefdespad komen? Met verschillen van mening, die groter blijken dan voorheen, met schaduwkanten die langzamerhand zichtbaar worden? Wat als problemen met sexualiteit niet overgaan, zoals je gehoopt had, of opeens ontstaan? Wat als je partner meer of minder intimiteit wil dan jij? Als hij of zij gaat ‘daten’ via internet? Of als jijzelf na een jarenlange relatie opeens opnieuw verliefd wordt op een ander? Als de kinderen de deur uitgaan en je ontdekt dat je elkaar eigenlijk niet zoveel meer te vertellen hebt? Of als problemen onhoudbare vormen aannemen? Als de hemel hel is geworden?

Is dan werkelijk de enige oplossing om uit elkaar te gaan? Is het dan werkelijk ‘time to say goodbye’, zoals sommige liedjes ons doen geloven?  Of zijn jullie slechts beland in een fase van relatie, waarin jullie moeilijk een nieuwe balans kunnen vinden? Waarin jullie je verharden naar elkaar, ruziemaken of juist afstand nemen, omdat je de weg naar elkaar niet meer kunt vinden?

Relatietherapie kan helpen om te onderzoeken wat de oorzaak is van jullie relatieproblemen en hoe je – al dan niet samen – verder wilt. Het stoppen van ruzies – zeker in nabijheid van kinderen – en beter met elkaar leren communiceren zijn daarbij vaak belangrijke aandachtspunten. Op mijn pagina visie op relaties ga ik kort in op veel voorkomende relatieproblemen en hoe ik daar als therapeut mee omga.

Duur van de relatietherapie

Het komt bij de start van relatietherapie veel voor dat één van beide partners niet weet of hij/zij nog wel door wil gaan. Dat is geen belemmering voor de therapie. De enige voorwaarde voor relatietherapie is, dat jullie allebei de moeite willen nemen om samen uit te zoeken wat er precies aan de hand is, hoe het zo ver heeft kunnen komen en hoe je samen of apart verder kunt.

Zo’n proces heeft tijd nodig. En in die tijd kunnen spanningen hoog oplopen en kan de neiging om er maar direct helemaal mee te stoppen, groot zijn. Om het proces die tijd en kans te geven enerzijds, maar ook niet eindeloos te rekken anderzijds, maken wij meestal 5 afspraken (intake niet meegerekend). Vaak wordt in het 3e of 4e consult duidelijk of jullie voldoende basis hebben om samen door te gaan. Als dat het geval is, plannen we na de 5 consulten vaak nog een opfrisconsult na enkele maanden.

Als duidelijk wordt dat de relatie geen enkel perspectief meer biedt, besteden we de laatste consulten aan verwerking en afronding. We geven hierbij o.a. aandacht aan het verhaal dat jullie aan kinderen, familie en vrienden gaan vertellen over het feit dat jullie uit elkaar gaan. Indien nodig wordt de therapie met (één van) beiden individueel voortgezet.

Vergoeding zorgverzekering

Ik beschik over een jarenlange, ruime ervaring (zie mijn cv). Ik ben volledig geregistreerd lid van de NVAGT, de beroepsvereninging voor Gestalttherapie. Dat betekent dat ik aan uitgebreide kwaliteitseisen m.b.t. vooropleiding, ervaring, bijscholing en praktijkvoering voldoe. Bijna alle verzekeringen vergoeden (geheel of gedeeltelijk, afhankelijk van je pakket, en altijd tot een maximum) Gestalttherapeuten, die lid zijn van de NVAGT. Ook ben ik geregistreerd bij de koepel RBCZ.

Verdere informatie

Ik geef relatietherapie en individuele therapie zowel in mijn praktijk in Purmerend, als in Andijk. Desgewenst is de voertaal Engels.

Een of twee therapeuten

foto Marike 2015In mijn praktijk in Purmerend en Andijk geef ik relatietherapie alleen. De kosten blijven hierdoor beperkt. Twee dagen in de week werk ik echter in Beuningen, omgeving Nijmegen, samen met mijn collega Gestalttherapeut Marike de Valk. Op die dagen geven we duorelatietherapie. Dat houdt in dat we beide bij de sessies aanwezig zijn en het traject samen vormgeven. Over de specifieke werkwijze van relatietherapie en de eventuele meerwaarde van twee therapeuten verwijs ik je graag naar de betreffende pagina.

Wetenschappelijk onderzoek naar relatietherapie

In samenwerking met dr. Tila Pronk van de VU Amsterdam hebben mijn collega Marike en ik  wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten en beoordeling van onze relatietherapie. De eerste resultaten daarvan zijn hier te lezen.

Meer lezen en luisteren?

Lees meer op de algemene pagina relatietherapie en op de pagina visie op relaties, of beluister mij op de pagina in de pers.

Voor vragen of aanmelding kun je telefonisch of per email contact met me opnemen.