Ben je je aan het oriënteren op het gebied van relatietherapie? Of zijn jullie wellicht al gericht aan het zoeken naar een geschikte relatietherapeut in de buurt van Alkmaar? Dan zijn er misschien een aantal vragen die bij je leven. Ik zal daar hier en op de rest van mijn site antwoord op proberen te geven.

Wilfried, licht, bijgesneden 2Mijn naam is Wilfried Sluys. Ik ben maatschappelijk werker en Gestalttherapeut, met als specialisatie relatietherapie.

Mijn praktijk bestaat inmiddels 10 jaar, daarvoor gaf ik relatietherapie o.a. bij de afdeling maatschappelijk werk bij “de Omring”. Al met al heb ik inmiddels meer dan vijftien jaar ervaring in het geven van relatietherapie. Mijn praktijk bevindt zich op een half uurtje rijden van Alkmaar.

Waarom relatietherapie?

Mensen vragen me geregeld “Wat is het nut van relatietherapie?”. Dan antwoord ik; “Het is een illusie te denken dat relaties altijd zonder slag of stoot verlopen. Ook een goede relatie kent momenten van crisis. Een relatie gaat door verschillende ontwikkelingsfasen. En die kunnen gepaard gaan met pijn, angst en onzekerheid, ruzie. Het zou jammer zijn om iets waar je soms jarenlang aan gebouwd en in geïnvesteerd hebt, zonder pardon aan de kant te zetten. Relatietherapie kan helpen om te onderzoeken waar in jullie relatie de stagnatie zit en of daar nog wat aan te doen is.”

Waar een stel zelf wellicht in steeds dezelfde patronen terugvalt en hierdoor vastzit, kan relatietherapie een nieuwe richting wijzen. Je eigen verhaal vertellen aan professionele buitenstaanders lucht op. Ik ga er van uit dat relatieproblemen altijd voortvloeien uit de geschiedenis en interactie tussen beide partners. Een relatietherapeut kiest daarbij geen kant, veroordeelt niet. Wel kan ervoor gezorgd worden dat je opeens begrijpt waar het toch altijd mis gaat. Er kunnen dingen besproken worden die thuis tot gigantische ruzies leiden. Er wordt geoefend met nieuwe manieren van communicatie, van contact maken, van intimiteit.

Door het invullen van de relatietest op mijn blog, krijg je een beeld van de stand van jouw relatie op dit moment en of relatietherapie voor jullie nuttig is.

Scheiden

Maar ook als de beslissing om uit elkaar te gaan al is gemaakt, kan relatietherapie erg nuttig zijn. Om samen de relatie goed af te sluiten. Absoluut belangrijk wanneer er kinderen in het spel zijn, maar ook als dat niet het geval is. Je komt erachter waar het mis is gegaan, welke interactie patronen jullie relatie opbrak. Je leert er veel van en het zorgt voor een gezonde nieuwe start.

Gezinstherapie

Voor ouders die problemen ervaren in de opvoeding van hun kind(eren), kan gezinstherapie aangeboden worden. Hier kunnen ook ouders en hun reeds volwassen kinderen terecht. Waarbij de wens bestaat de relatie en het contact te verbeteren, gebeurtenissen uit het verleden te verwerken. Maar ook samengestelde gezinnen zijn welkom in mijn praktijk. Zij komen vaak voor allerlei uitdagingen te staan: gezinstherapie kan hiervoor uitkomst bieden. Kijk voor meer informatie op de pagina over gezinstherapie.

Verdere informatie relatietherapie Alkmaar

Ik geef relatietherapie en individuele therapie in Purmerend, op korte afstand van Alkmaar en met gratis parkeren op het parkeerdek aan de achterkant van het gebouw. Daarnaast ben ik ook werkzaam in Therapie Praktijk Andijk, Keizerskroon 1 te Andijk. Desgewenst is de voertaal Engels.

Een of twee therapeuten

foto Marike 2015In mijn praktijk in Purmerend en Andijk geef ik relatietherapie alleen. De kosten blijven hierdoor beperkt. Twee dagen in de week werk ik echter in Beuningen, omgeving Nijmegen, samen met mijn collega Gestalttherapeut Marike de Valk. Op die dagen geven we duorelatietherapie. Dat houdt in dat we beide bij de sessies aanwezig zijn en het traject samen vormgeven. Over de specifieke werkwijze van relatietherapie en de eventuele meerwaarde van twee therapeuten verwijs ik je graag naar de betreffende pagina.

Relatietherapie wetenschappelijk onderbouwd

Mijn collega, Marike de Valk, en ik vinden het erg belangrijk onszelf voortdurend te verbeteren en de effecten van onze therapie te laten onderzoeken. Om die reden zijn wij een samenwerkingsverband aangegaan met dr. Tila Pronk, onderzoekster aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en auteur van het boek “Hartstocht” (2011). Uit haar onderzoek blijkt dat er een hoge tevredenheid bestaat over onze relatietherapie. Dat geldt zowel voor mensen die bij elkaar zijn gebleven, als voor mensen die zijn gescheiden. In beide gevallen geeft het merendeel aan dat de relatie is verbeterd, hetzij als partners, hetzij als ouders. U kunt hier (wetenschappelijk onderzoek) meer lezen over dit onderzoek.

Nog meer lezen en luisteren?

Lees meer op de algemene pagina relatietherapie en op de pagina visie op relaties, of beluister mij op de pagina in de pers.