Verschillende jeugdhulporganisaties hebben samen een brandbrief gestuurd waarin ze aankaarten dat jonge ouders niet genoeg toerusting krijgen voor het ouderschap en de impact die dat heeft op hun relatie.

100 scheidingen per dag
Elk jaar worden er in Nederland meer dan 35.000 huwelijken ontbonden. Dat geeft een gemiddelde van ongeveer 100 scheidingen per dag. Van jonge ouders krijgt de helft te maken met een relatiecrisis nadat ze hun eerste kind gekregen hebben. En een meerderheid van kinderen jonger dan 18 jaar leeft in Nederland in een eenoudergezin. Dat zijn zomaar wat cijfers.

Relatiecrisis
De ChristenUnie heeft naar aanleiding van de brandbrief Kamervragen gesteld. Tweede Kamerlid Joel Voordewind: “Ik schrik ervan als ik hoor dat de helft van de jonge ouders na het krijgen van hun eerste kind een relatiecrisis doormaakt. Het gezond houden van je relatie gaat niet vanzelf en door verwachtingen beter te managen en ouders beter voor te bereiden kan een hoop onnodig leed worden voorkomen.”

Verwachtingen m.b.t. je relatie
‘Verwachtingen managen’. Een politieke kreet waarmee wordt bedoeld dat je je bewust wordt van je verwachtingen en die naar elkaar uitspreekt. En dat je samen kijkt hoe realistisch die verwachtingen zijn en hoe je ze kunt realiseren.

In Nederland is er ontzettend veel informatie te vinden over zwangerschap, geboorte en verzorging van jonge kinderen. Bijvoorbeeld bij de huisarts, verloskundigen, op het internet en in tijdschriften en boeken. Desondanks valt het krijgen van kinderen veel jonge stellen tegen.

In mijn praktijk kom ik ze regelmatig tegen: gestresst en uitgeput door de slapeloze nachten, alleen nog maar aan het overleven. Dikke make-up moet de wallen en in-witte huid verbergen. Opa’s en oma’s doen al het mogelijke om bij te springen. Maar niet iedereen heeft een opa en/of oma in de buurt. En zelfs als die er is, dan lost dat nóg het probleem niet definitief op. Want naast het drukke gezin, is er vaak ook nog een drukke baan! En een druk sociaal leven, waar je toch ook niet onderuit kunt.

Veel stellen slagen er niet in om een team te worden in deze moeilijke tijd. Slagen er niet in om goed voor zichzelf te zorgen en om beurten uit te rusten. Ze worden kribbig, hebben geen reserves meer en zo wordt die relatiecrisis langzamerhand een feit. Terwijl het zo mooi had moeten zijn….

‘Gewonigheid’
In het boek ‘Liefde, een onmogelijk verlangen?’ van psychiater Dirk de Wachter kunnen we een heleboel punten halen waar we wat van kunnen leren. Een quote: “De allergrootste beproeving voor de duurzame liefde is ‘gewonigheid’. Dagelijkse sleur is niet prettig. Liefde kan er gemakkelijk aan kapotgaan. Maar echte liefde zal zich net daarin bewijzen. Dat is een moeilijke boodschap voor onze generatie, die is opgegroeid met de illusie van reclamebeelden en de paradijselijkheid van de liefde.”

Vak op school
Ik  als relatietherapeut zeg vaak dat ‘relaties’ een vak op school zou moeten zijn. Gewoon, om mensen te leren wat een relatie betekent en wat je hierin kunt tegenkomen. Stellen met jonge kinderen komen bij de geboorte van hun eerste kind voor het eerst van hun leven vaak dingen tegen die tegenvallen. In onze maakbare maatschappij, waarin veel successen worden behaald en alles lijkt te kunnen, is dit dan zwaar en lijken stellen daar samen niet tegen bestand. Het is goed om te leren omgaan met periodes waarin het zwaar is, het is goed om te leren om het tijdens die periodes ook vol te houden samen. Om af te sluiten met een quote uit het boek van Dirk de Wachter: “Het leven is onvolmaakt, en vaak is het heel gewoon. Als liefde dat overleeft, kan zij het gewone opnieuw bijzonder maken.”

Hoe overleef je de tropenjaren met jonge kinderen?
Maar hoe doe je dat? Hoe zorg je dat de liefde overleeft in zulke drukke, lastige tijden? 

Reageer hieronder en vertel:
Hoe is het jullie gelukt om die zware tijd met jonge kinderen te overleven als stel? Wat heeft jullie geholpen? Welke tips kun je lotgenoten geven?